Turna

TURNA


Latince adı: Kuzey turnası (Esox lucius)

Çizgili turna (Esox masquinongy)
İngilizce adı: Pike

Nerelerde Bulunur?

Akdeniz bölgesi, Ege, Karadeniz kıyıları ve Güney Doğu Anadolu bölgesi dışında kalan bölgelerdeki göl ve akarsularında bulunur.
Sazlık önlerinde dibi otlu ancak yosunlu olmayan yerlerde, özellikle bizim turna otu dediğimiz su içinde görüntü olarak akvaryumcularda gül olarak satılan akvaryum bitkisine benzeyen bitkilerin suyun yüzeyine kadar ulaşamayıp yüzeyden 3-4 m. altta kaldığı yerlerde bulunur. Turna balığı her mevsimde aynı derinlikte bulunmaz bu direkt olarak suyun ısısıyla ilgilidir. Kışın derinlere iner çünkü suyun derin kısımları su ısısı soğuk olan su yüzeyine göre daha sıcak ve ısı yaklaşık 5 derece olarak sabittir. Su ısındıkça yüzeye çıkar.


M.Hakan BAŞAR Kapulukaya Barajı

Yem:

Turna avı için pekçok yapay yem yapılmıştır.Bu yemler su üstü yemleri, kaşıklar, döner kaşıklar, silikon yemler, batan, dalan yemler gibi isimlerle karşımıza çıkarlar. Mepps, Kaşık ve sasi Turna avında en çok tercih edilen yemlerdir.

Kaynak: RASTGELE-DER Anonim

USTASINDAN ÖNERİLER

Canlı yem ile avcılık:

Şamandıralı Olta ile:
Yem Turna tarafından fark edilebilecek bir biçimde sunulmalıdır. Bunun için dibi temiz berrak 4 ila 8 metre derinlikler idealdir. bu derinliğe 2 canlı yem bırakmak esastır. yemlerden biri dipten 1 m diğeri 3 metre mesafede konuşlandırılmalıdır. Bu takımın şamandrası çok büyük olmamalıdır konik fıçı şekilli şamandralar idealdir misina orta çubuk kullanılmaksızın şamandra ortasındaki delikten serbestçe geçirilir. Misinanın üst kısmına bir tesbih tanesi yerleştirilir biraz daha üste ise başka bir misina bağlanır ama asla ana misinaya düğüm atılmaz bu bariyer mutlaka başka bir misinayla yapılmalıdır.

Çünkü bu ikinci misinadan dolayı tesbih tanesi hareket edemeyeceğinden yem olan balığın misinayı sağması engellenir ama turna vurduğunda kuvvetli vuracağından ikinci bağlanan misinadan ana misina sıyrılacağından misina akışı sağlanacak ve bir şamandra mukavemeti olmadığından turna kuşkulanmadan yemi yutacaktır.Beden olarak çelik beden kullanılırsa turnanın misinayı koparma ihtimali ortadan kalkar. Misinanın serbest olan ucundan tekli bir halkalı iğne geçirilir bu iğneye düğüm atılmaz daha sonra 3 lü iğne en uca bağlanır. Durgun sularda 3 lü iğnenin bir iğnesi yem olacak canlı balığın çenesine tutturulur. Serbest kalan tekli iğne ise balığın sırt yüzgecinin altındaki sert kısma oturtulur. Bu tekli iğne hırsız olarak tabir edilir. Av eğer akıntılı bir yerde yapılıyorsa balığın akıntıya karşı doğal şekilde yüzmesi için tekli iğne balığın üst çenesinden geçirilirken 3 lü iğnenin bir iğnesi altta balığın anüs deliğinin hemen arkasındaki yüzgecin altındaki sert kısma oturtulur. Bazı avcılar tekli iğne kullanmazlar o zaman 3 lü iğne nin bir iğnesi sırta takılır.

Eğer kıyıdan savurna yöntemiyle yem fırlatılacaksa mutlaka hırsız iğne kullanılmalı ve tek canlı yem kullanılmalıdır.

Bu yazı Tatlı Su Balıkları kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.