Lüfer

Latince :Pomatomus saltatrix
İngilizce adı: Blue fish

Boğaz sularının sultanı, efendisi diye tanımlanan gezici balıklardan olan Lüfer Karadeniz’le Ege denizi arasında dolaşır, büyümesinin aşamalarında, aşağıda tabloda gösterilen değişik isimler alır.

Nerelerde bulunur?

Yumurta bırakmak için (Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır. Kademeli olarak 60-80.000 yumurta verir) yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve oradan da Karadeniz’e çıkan lüfer sürüleri eylül ortasından itibaren çeşitli planktonlarla beslenip iyice yağlanmış olarak, Palamutların ardından Eylül sonuna doğru Boğaz’a , Marmara’ya, Çanakkale Boğazı’na oradan da Ege’ye inerler. Boğaz’da ve Marmara’da uzun süre kalıp av verir. Ilık suların 10 ila 200 m. derinliklerinde yaşar. Etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksek olan bir balıktır.

Lüfer Gezici bir balık olduğu için İstanbul Boğazı, Marmara ve Çanakkale boğazında pek çok yerde yakalanabilmektedir.
Boğaz’da ;Anadolu ve Rumeli fenerleri önünden hemen hemen tüm boğaz kıyıları, Kandilli, Çengelköy, Kanlıca, İstinye, Yeniköy, Bebek,Küçüksu,Ortaköy, Beşiktaş, Kabataş arasındaki bölge, Sarayburnu ve Yenikapı hâlâ kıyıdan verimli avlar yapılabilecek yerlerdir.
Çanakkale’de; Kepez iskelesi, Barut iskelesi, Büyük motor iskelesi, Seddülbahir,Kilitbahir av yapılabilecek yerlerdir.

Yem:

Lüfer hem cinsleri dahil her türlü balığa saldırır. O nedenle en iyi lüfer yemi canlı yemdir.Baş yemi izmarit ve zargana olup, istavrit, sardalya, hamsi, kolyoz, kupes,kocagöz’de kullanılır.

Avcılığı:

Gün içinde de avlanmasına rağmen ; Aksam üstü güneş batımından gece 01.00 e ve Sabah güneş doğmaya yakın Lüfer avı için en ideal zamanlardır.

Alttaki şekildeki gibi olta takımı hazırlanır. Hırsız iğne, kaliteli eğilmeyen 1 no yada sırayla 1/0, 2/0 tercih edilmelidir.

İğneye yemi takarken (canlı yada cansız) İğne balığın üst yüzgecin arka kısmından batırılıp yine üst yüzgecin ön kısmından çıkaratılmak suretiyle yemin havada asılı durması sağlanır. Oltaya ilk vuran balıktan sonra av seviyesini belirlemek için genellikle misinaya düğüm atılır.
Hırsız iğneye başka bir balık (tercihen canlı) kuyruk kısmından takılarak yemin hareketli olması sağlanır.

Kaynak: Haluk Deniz ÖKSÜZ

Yemli takım ile:

Yem olarak istavrit veya hamsiyi fileto şeklinde keserek yaprak yem ile kullanılan bir takımdır. Makina da 0,30-0,40 mm misina sarılı oluşturulacak takım bedeni ise 0,25-0,30 misina kullanılır. Şarap mantarının etrafına yaldızlı kağıt sarıp,iyi bir yapıştırıcı ile sarılmalıdır. Şarap mantarının içinden misinayı geçirirken ince bir iğne tercih ediniz. Bedenin boyu 50-60 cm kurşun ise akıntının durumuna göre 75-110 gr arasında tercih edilir. Çizimi incelerken makinadan gelen misinanun ucundaki klipsi direk kurşuna takabiliyoruz. Fakat klips ile kurşun arasında 3-5 cm naylon ip kullanırsak balığın oltaya vuruşunu daha rahat görebiliriz.
Eğer avlanacağınız merada, başka oltacılar yoksa ve meranın durumuna ve tarihe göre meradaki balığın boyunu sezinleyemiyorsanız iğne olarak 7-8 numara ile ilk denemenizi yapın. Eğer büyük balık varsa bunu tasmalayıp kenara almanız tecrübe gerektirecektir. Takımı suya yatırırken kalamanız açmanızı tavsiye ederim.Her ne kadar ince takım atsanız bile boşluk vermediğiniz sürece lüferi almanız mümkün. Eğer takımdaki yem sürekli yeniyorsa;merada çinekop ve yaprakların bol olduğunu anlayabiliryoruz. İğneleri ve yemin boyutunu ufaltarak ava devam edebiliriz. Belli periyotlarda yakalanan balıkların oltaya vuruşu kesildiği zaman ise meraya çinekopların abileri gelmiş demektir.:-)) Uyanık olursanız, üzülmezsiniz.

NOT:Misina tercih ederken çekeri kuvvetli ve ince misinaları tercih ediyoruz. Fakat lüfer avında Dacron misina kullanmayın. Lüfer dacronu misinaya göre daha rahat keser.

Bu yazı Deniz Balıkları kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.